Lovasterápia - hatékony rehabilitációs módszer fogyatékkal élő vagy krónikus betegségben szenvedő gyermekek számára

Lovasterápia - hatékony rehabilitációs módszer fogyatékkal élő vagy krónikus betegségben szenvedő gyermekek számára

10000 RON

A pályázat célja:

Hippoterápiás foglalkozások (lóval segített terápia) biztosítása a megye testi és szellemi fogyatékkal élő gyermekei számára.

Milyen megoldásokkal szolgál a projekt?

A hippoterápia - lóval segített terápia - számos, lovakkal végzett kezelést foglal magában, amelyek különösen fontosak a gyermekek testi és lelki egészségének előmozdításában.  A hippoterápia egy olyan különleges világ, amelyben lovak, fogyatékkal élők, gyermekek és felnőttek, önkéntesek, valamint orvosi, fizioterápiás, pszichológiai és oktatási szakemberek találkoznak. A folyamat során minden érintett élete gazdagodik. A hippoterápia indikációi különböző fizikai és mentális állapotok lehetnek. A hippoterápia indikációi közé tartoznak a neuromotoros rendellenességek (fél- vagy paraparézis, tetraparézis, csecsemőkori agyi bénulás, izomdystónia vagy hipotónia, izomdystrófiák, ataxiák, poszttraumás következmények, piramidális és extrapiramidális szindrómák), pszichomotoros és pszichiátriai rendellenességek (pszichomotoros retardáció, mentális retardáció, Down-szindróma, ADHD, depresszió, autizmus és autizmus spektrumzavar, pszichózis, skizofrénia, viselkedési zavarok). A terápiás lovaglás a krónikus betegségekben (daganatos, metabolikus, autoimmun betegségek) szenvedőknek is jót tesz a betegség elfogadásában, a gyógyulásban/gyógyulásban. A hippoterápia megkezdését meg kell előznie a fogyatékossággal élő személy kezdeti felmérésének, amely során azonosítani kell azokat a személyeket, akik számára a hippoterápia ellenjavallt (ellenőrizetlen epilepszia, veleszületett csípőficam, kialakulóban lévő skoliózis). Szintén különösen fontos az e tevékenységhez használható lovak gondos kiválasztása.  Azzal a gondolattal indítottuk el ezt a tevékenységet, hogy a különböző testi és szellemi fogyatékossággal élő gyermekeknek lehetőséget biztosítsunk a hatékony terápiára egy kellemes, pihentető, egészséges környezetben. Szeretnénk, ha ez a tevékenység hasznot hozna a kis kliensek/betegek számára, hozzájárulva ezzel életminőségük javításához és a társadalomba való visszailleszkedésükhöz. Tevékenységünk során az Art Equest egyesület néhány lovát használjuk, amelyeket az egyesület vezetője gondosan válogatott ki, és nagy tapasztalattal rendelkezik a lovaglás és a tenyésztés területén.

Az önkéntes hallgatókból álló csapat - amelyet egy orvos, a Marosvásárhelyi Orvosi Kar tanára vezet - tanulni és fejlődni vágyó, lelkes emberekkel foglalkozik, akik igénybe veszik szolgáltatásainkat. A csapat egy pszichológussal/pszichológussal egészül ki. A hipoterápia jövőbeli szakemberei számára is szeretnénk bázist/képzőhelyet biztosítani. Jövőbeli terveink között szerepel, hogy gyakorlati támogatást szeretnénk nyújtani egy új oktatási tantárgy bevezetéséhez a fizioterápiás hallgatók felsőoktatásában. 

Milyen megoldást kínál a projekt?

Ez a projekt az Art Equest Egyesületnél valósul meg, Voivodeniban, Marosvásárhelyen, amely a következőkkel rendelkezik: 15 ló, amelyből négy használható hippoterápiára, egy 60x40 méteres homokos aréna, ahol dolgozunk. Van  15 istálló, ahol a lovakat tartjuk, egy elkülönített legelő a méneknek és kancáknak. A lovarda egy tó mellett található, kellemes és nyugodt környezetben, a természet közepén.

Amikor terápiásan közelítünk egy fogyatékkal élő gyermekhez, a lovat "eszközként" használva, tulajdonképpen partnerként a terápiás tevékenységben, nem választhatjuk szét az érzelmi, szociális, kognitív és motoros tevékenységeket. Az alapbetegségtől függetlenül a lovasterápia erős érzelmi hatással van a kedvezményezettre. 

- A lóháton ülő gyermek/fiatal számára, aki a lóval jár, motoros szempontból olyan impulzusokat közvetítünk, amelyek az érzékszerveket és az egyensúlyt stimulálják, a terápiás tevékenység során pedig más gyakorlatokkal korrigáljuk a testtartást, javítjuk az egyensúlyt, fejlesztjük a koordinációt, a figyelmet, a verbális és nonverbális kommunikációt, fejlesztjük a kézügyességet és a finommotorikát, és nem utolsósorban növeljük az önértékelést, az optimizmust, javítjuk a mentális tónust, valamint a fizikai tónust.

- ezeken a foglalkozásokon labdákat, karikákat, puzzle játékokat stb. használunk, beszélgetünk a gyerekekkel, és gyakran énekelünk együtt a gyerekkel, ha a gyerek akarja (megemlítjük, hogy vannak olyan esetek, amikor a verbális kommunikáció nem működik, de együtt énekelhetünk a lóval sétálás közben).

- a két terapeuta, aki a betegekkel dolgozik, állandó szemkontaktust tart fenn velük, és a parézis kategóriába tartozó egyes állapotok esetében fizikai kontaktust is.

- intenzíven dolgozunk a figyelmük felkeltésén és a velük való kapcsolattartáson a terápia során, ami feltétlenül szükséges, de elég nehéz elérni a fogyatékkal élő gyermekek és fiatalok esetében. 

Hogyan fogják felmérni a projekt hatékonyságát?

A projekt hatását, a beavatkozás hatékonyságát a csapat (orvos, gyógytornász, pszichológus) a terápia kezdetén rögzített adatok és a későbbiek összehasonlításával fogja értékelni, gyakorlatilag folyamatosan figyelemmel kísérjük a gyermek állapotát, követjük és rögzítjük fejlődését egyik ülésről a másikra. Folyamatosan kapcsolatban állunk a terápiában részt vevő személyek szüleivel, mivel ők azok, akik a legjobban tudják értékelni a gyermek/fiatal állapotának legkisebb javulását is. Folyamatosan tartjuk a kapcsolatot a háziorvossal és a szakorvossal, akinek a gondozásában a beteg szerepel, és rögzítjük a bekövetkezett változásokat/eredményeket, figyelembe vesszük a terápiában résztvevők kéréseit.

A terápia fizikai és pszichológiai előnyökkel jár az említett fogyatékosságokban, az eredmények idővel, sok munka és kitartás után jelentkeznek, de nem utolsósorban meg kell említeni, hogy ez a fajta terápia erős érzelmi hatással van mind a gyermekekre, mind a szüleikre, és a terápiás ülések megkezdése után azonnal örömet hoz az életükbe.

A terápiában részt vevő gyerekek együttműködőbbé, nyitottabbá válnak, le tudnak küzdeni bizonyos félelmeket/fóbiákat (például van egy kisfiúnk, aki kerülte az állatokkal és növényekkel való fizikai kontaktust, de már néhány terápiás ülés után megsimogatta a lovat).

Azt is meg kell említenünk, hogy az állat testhőmérséklete magasabb, mint a miénk, a meleg stimulálja a testet, ellazítja azt, megkönnyítve a terápiás tevékenységeket.

További hatásként, a projekt megvalósításával, a pozitív eredmények kiemelésével, gyakorlati helyet biztosíthatunk az Általános Orvostudományi Kar számára gyakorlati, oktató jellegű tevékenységek végzéséhez, ha egy új tanulmányi tárgyat szeretnénk bevezetni, a kinezioterápia szakirányon, nevezetesen a lóval segített terápiát, a hippoterápiát. 

A terápiában résztvevők a fizikai és mentális egészségi állapot általános javulása mellett a meglévő fogyatékosság helyreállításában is eredményeket mutatnak, a tevékenységeket kellemes, nyugodt környezetben, a ló segítségével végzik, amely a gyermek számára pszichológiai támaszt jelent, és különleges kötődés alakul ki közöttük.

Fizikai szinten a várt eredmények a következők: a regenerációs reakciók serkentése és az egyensúly fenntartása, a testtartás javítása, ami segíti a helyes járást, a rugalmasság, az erő, a mozgáskoordináció javítása, az izomtónus normalizálása, a fogási képességek, a reflexek javítása, a légzés javítása.

A lóval segített terápia több pszichológiai előnnyel jár: a lóval segített tevékenységek révén a gyermek/fiatal nyugodtabbá és határozottabbá válik, a lovas foglalkozások során a gyermek/fiatal kapcsolatban marad a jelennel, tudatosítja saját érzéseit, megtanul figyelni a ló által közvetített nonverbális üzenetekre, ezáltal javul az együttműködési, kommunikációs képessége.

A lóval segített terápia révén a gyermek/fiatal megtanulja az önkontrollt, mind a testtartás, mind az érzelmek terén, a lóval való kapcsolat megtapasztalása növeli a terápiában résztvevő személy önbecsülését.

A pszichológiai eredmények közé tartozik még a türelem, a figyelem és a memória fejlődése, a nyelvi fejlődés, a környező világ iránti érdeklődés, az állatok iránti érdeklődés és tisztelet, a társadalmi integráció, a különböző traumák vagy rendellenességek utáni érzelmi rehabilitáció.

Hogyan fogják felhasználni az Adományozói Körön gyűlt pénzösszeget?

Szeretnénk megvásárolni a szükséges felszerelést a lovakhoz, akikkel dolgozunk (hevederek a szükséges tartozékokkal, speciális nyereg, kantár). A fentieken túlmenően a meglévő védőfelszereléseket szeretnénk fejleszteni, illetve a hippoterápiában részt vevő személyek képességeinek fejlesztéséhez szükséges tárgyakkal/játékokkal megfelelő felszerelést vásárolni, valamint a munkaeszközöket (játékok, a terápiás tevékenységhez szükséges tárgyak) biztosítani/javítani. Szeretnénk különleges eseményeket szervezni (pl. téli ünnepek, gyermekszülinapok), vendégekkel és médiavisszhanggal.

A pályázat nagykövete:

dr. Fárr Ana-Mária Jankovits Ferenc

 


szeretném fizetni minden hónapban ezt az összeget 12 hónapon keresztül

Át lesz irányítva a EuPlatesc biztonságos oldalra, ahol folytathatja a kifizetést!