A város segít a hátrányos helyzetű gyermekek oktatásában

A város segít a hátrányos helyzetű gyermekek oktatásában

15000 RON

A projekt célja
A Băneasa utca, a Barajului utca és a marosvásárhelyi Ady negyed területéről származó, semmilyen oktatási formát nem látogató vagy az iskolából való kimaradás veszélyének kitett gyermekek és fiatalok oktatáshoz való hozzáférésének és képzettségi szintjének növelése legalább 50 gyermek és fiatal számára egy ifjúsági központ létrehozásával a Băneasa negyedben.

Milyen problémára keres megoldást a projekt?
A Divers Egyesület helyszíni tanulmányt végzett egy olyan területen, amely két informális településből áll (Băneasa utca és Turbinei/Barajului negyed), ahol 122 ember él, akik közül 65 gyermek, valamint egy romos épületben, ahol 10 szociális bérlakás található, és körülbelül 35 ember él.

A legközelebbi orvosi rendelő az Ady negyedben található, 1,5 km-re, a legközelebbi iskola ugyanilyen távolságra
van. Ezeken az informális településeken szinte minden gyermeket elkülönítenek az óvodától a második osztályig, és a Szociális Igazgatóság Rozmarin Napközi Otthonába viszik őket, amely a gyermekek otthonától 3 km-re lévő Meggyesfalva negyedben található. A második osztály után a legtöbb gyermeket a lakóhelyüktől mintegy 3 km-re lévő Meggyesfalva negyedben lévő iskolába osztják be, nem pedig a legközelebbi, 1,5 km-re lévő Ady negyedben lévő iskolába. A tanulmány szerint a két informális településen élő felnőttek iskolázottsági helyzete a következőképpen alakul: 8 fő nem végzett semmilyen iskolát, 18-an általános iskolát, 28-an középiskolát, és mindössze 3-an
érettségiztek.  Mindössze 2 gyermek jár szakközépiskolába, a legtöbb gyermek az 5-6. osztály után Lemorzsolódik, és az egyik informális településen, a Turbina területén az 1-8. osztályosok közül legalább 10 gyermek 1-2 évnél tovább nem járt iskolába. A legtöbb 15 év feletti fiatal és 30 év feletti felnőtt funkcionális analfabéta vagy írástudatlan, de még a legfiatalabbak is nagy nehézségekkel küzdenek, különösen az olvasás és az írás terén. A lakosság legfeljebb 10%-a dolgozik legálisan, és csak körülbelül ugyanennyien dolgoznak külföldön, évente legfeljebb 3 hónapig. Majdnem minden nő legalább két gyermeket szült 19-20 éves kora előtt.

A Băneasa lakosainak 80%-a ideiglenes kunyhókban él víz és áram nélkül, egy csapból hozhatnak ivóvizet. A Turbinák területén élőknek nincs vízforrásuk és áramforrásuk sem.

Összefoglalva, a térségben élő gyermekeknek és fiataloknak nem lesz esélyük a tisztességes életkörülményekre, ha nem jutnak hozzá a minőségi oktatáshoz. Ezért rendkívül fontos a terület lakosainak tájékoztatása/tanácsadása az oktatás, a foglalkoztatás, az egészségügy és a lakhatás területén.

Mi a javasolt megoldás?
Jelenleg a Divers Egyesület hetente háromszor felzárkoztató oktatást és hetente kétszer személyiségfejlesztő tevékenységeket kínál 30 gyermeknek a Băneasa utca környékén. A helyszín a Locativ SA-tól bérelt kis garzon egy romos szociális épületben, amely alkalmatlan a tevékenységekre. 

Szeretnénk létrehozni egy kis ifjúsági központot, ahol a víz és áram nélküli kunyhókban vagy túlzsúfolt szociális lakásokban élő gyerekek biztonságban érezhetik magukat, és ahol oktatási és szabadidős programokat vehetnek igénybe, amelyekben minden gyeremeknek részesülnie kellene.  Annak érdekében, hogy ezek a gyermekek hozzáférjenek az oktatáshoz és az emberhez méltó életkörülményekhez, szociális, oktatási és egészségügyi tanácsadást szeretnénk nyújtani a családoknak. Szükség van arra is, hogy a központ tevékenységeiben résztvevőknek legalább egy uzsonnát kínáljunk, mivel sok gyermek nem táplálkozik egészségesen, és nem jut elegendő
táplálékhoz.

A megfelelő helyiséget három, összesen 45 négyzetméteres moduláris konténerben alakítjuk ki, amelyeket a németországi Orizont Egyesület támogatásával vásároltunk, és amelyek helyének jóváhagyása jelenleg folyamatban van. 

Jelenleg a szociális és oktatási szolgáltatásokat nagyrészt önkéntes alapon nyújtjuk, a tanító 2 óra/nap-os fizetését biztosító projekt áprilisban fejeződik be.

Folyamatban van egy szakemberekből és önkéntesekből álló csapat létrehozása, amely első lépésként napi minimum 4 órás tevékenységet biztosít az ifjúsági központban, 2 oktató és egy részmunkaidős ifjúsági munkás bevonásával.

Cél
15.000 RON

Hogyan fogja felhasználni az Adományozói Kör keretében összegyűjtött pénzt?
Az összegyűjtött pénzt az ifjúsági központ felszerelésére, a közüzemi költségek fedezésére és/vagy a tevékenységeket folytató oktató fizetésére fordítják.

Egyesület: Divers Egyesület


szeretném fizetni minden hónapban ezt az összeget 12 hónapon keresztül

Át lesz irányítva a EuPlatesc biztonságos oldalra, ahol folytathatja a kifizetést!