Együtt az Autizmus felismerésében

Együtt az Autizmus felismerésében

15000 RON

A projekt célja?

A projekt célja az autizmus korai szűrésének az elérhetőbbé tétele a marosi régióban. Ennek megvalósítása érdekében az autizmus diagnosztizálására alkalmas eszköztárat - az ADOS-t (Autizmus Diagnosztikus Obszervációs Séma) beszerzése szükséges. 

Milyen problémára keres megoldást a projekt?

Az elmúlt években az autizmussal élők száma megsokszorozódott. Egyre több olyan gyermek van és család fordul hozzánk is, akik autizmusra utaló tüneteket mutatnak - sérül a kommunikációs készségük, szociális interakciós problémáik vannak, nem keresik a hasonló korú gyermekek társaságát, egyoldalú a játéktevékenységük…. Az elmúlt fél évben 10 felmérésből 8 esetben autizmus spektrumzavart ismertünk fel és irányítottuk a családot szakorvoshoz.  

A korai diagnózis feltétele a tünetek korai felismerése, azonosítása, vagyis a szűrés. A fejlődési rendellenességek, fejlődési zavarok szűrése világszerte az egészségpolitikai irányelvek középpontjában áll, hiszen a hatékony szűrőrendszer teszi lehetővé az adott fejlődési rendellenesség kialakulásának vagy többedleges következményeinek megelőzését.

A diagnosztikai eljárásnak köszönhetően a korai felismerés lehetővé teszi azt, hogy: minél előbb megkezdődhessen a komplex korai intervenció, magyarázatot kapjunk a eltérő viselkedésekre, elkerüljük a téves értelmezéseket és elkerülhető legyen a család tévutakon és útvesztőkben való bolyongása, önvádlása.

Az autizmus spektrum zavar diagnosztizálásában szorosan együttműködik a gyermekpszichiáter, pszichológus, gyógypedagógus. A diagnosztikai folyamatot gyorsíthatja fel az ADOS eszköz beszerzése és használata.

 

Mi a javasolt megoldás?

Az ADOS eszköz beszerzése és használata már a nagyon korai időszakban, kisgyermekeknél is, elősegíti a diagnosztikai munkát. A felméréshez való hozzáférési időt rövidíti le, azzal, hogy több helyen, beleértve a Szent Ágnes rehabilitációs központot is, elérhetővé válik az autizmus spektrum zavar diagnosztizálása. A helyes diagnózis felállítása alapján a Szent Ágnes rehabilitációs központban autizmus specifikus terápiát tudunk biztosítani.

Cél

15000 RON (az felmérő eszköz teljes értéke 25000 RON)

Hogyan fogja felhasználni az Adományozói Kör keretében összegyűjtött pénzt?

Az ADOS eszköztár megvásárlása.

Egyesület: Gyulafehérvári Caritas


szeretném fizetni minden hónapban ezt az összeget 12 hónapon keresztül

Át lesz irányítva a EuPlatesc biztonságos oldalra, ahol folytathatja a kifizetést!